вівторок, 7 березня 2017 р.

Цікавинки для малечі!

       
       Дошкільнят та учнів 1-4 класів пропонуємо звернути увагу на такі видання. Серед них – народні казки, вірші, оповідання письменників-класиків і сучасників, українських письменників та переклади творів зарубіжних авторів.
    Ці книги допоможуть сформувати у душах маленьких читачів добро, чесність, справедливість, гуманізм, дружбу, співпереживання, працелюбство, хороший літературний смак. Приємної Вам мандрівки сторінками нових книг !


Андрусяк Іван Чупакабра та інші зайчики. Усе солодший сад/ Іван Андрусяк. Видання друге,доповнене.- К.: Фонтан казок,2015.-48с. (Серія «Добрі вірші»

Українське видавництво "Фонтан казок" запровадило нову серію "Добрі вірші" - і ось у ній уже є перша книжка, притому подвійна ("перевертун"): з одного боку книжечки - "Чупакабра та інші зайчики", а з іншого - "Усе солодший сад".За всіх чупакабр у цій книжці відповідає сам Іван Андрусяк, за всіх зайчиків — молода львівська художниця Марта Кошулінська.«Чупакабра та інші зайчики» — вірші розбишацькі, сповнені гумору та добрих капостей. «Усе солодший сад» — поетичні прогулянки тата з донею, тож і вірші тут для обох — більше для доні, але трохи й для тата.

Артюх, А. Поезії Рудої Киці [Текст] / А. Артюх; іл. автора. – Х.: Фоліо, 2013. – 48 с.
Малята та їхні дорослі родичі матимуть можливість поринути у чарівний світ поезій Рудої Киці, побачити життя очима Киці, познайомитися з друзями Киці, зазирнути у мрії Киці, посміятися й посумувати, як сміються й сумують справжні Киці.


Винничук Ю., Лавро К. Історія одного поросятка : Казка / Винничук Ю., Лавро К. - Харьків : Фоліо, 2015. - 24 с. –іл.

Це казка про неймовірно спритне Поросятко,яке розвалило королівський палац,перемогло лютих розбійників,а потім стало-подумати тільки! – капітаном піратського корабля!




Грем Кеннет  Вітер у вербах: Повість/Пер. з англ.. А.Сагана.- Тернопіль: Навчальна книга-Богдан, 2014.-348с.

Прочитавши твір «Вітер у вербах» одного з найшановніших авторів Кеннета Грема, читач поринає у славетні пригоди вірних друзів. По-особливому написана історія пройме своїх шанувальників поетичними рядками, незвичайним теплом та тонким гумором. Не лишивши байдужих, книга займе своє достойне місце серед найцікавіших книжок домашньої бібліотеки і ви неодноразово повертатиметесь до неї, щоб ще раз пройнятися рядками улюбленого змісту.

Дронова К. Сузір'я казок та розповідей [Текст] / К. Дронова ; худ. О. Скоробагатова . - К. : Гамазин, 2014. - 64 с. – іл..
Десь там, у далекому та безкрайньому небі, де зірочки складають свої сузір'я - там народжується казка. Вона не має межі мріям і фантазіям, правді та щастю, справжній дружбі й щирим почуттям.

Евсеєнко С. Азбука природи / С. Евсеєнко. - К. : Балтія-Друк, 2014. – 22с.- іл.
Якщо ти маленький і не знаєш букв, то насолоджуйся гарними малюнками, а вірші тобі прочитають дорослі. А якщо добре знайома з алфавітом, тоді знайде на кожному розвороті книги букву, яка відсутня.


Казки лірника Сашка.-К:Гамазин,2014.-72с.,іл.
Не перевелись в Україні справжні козаки! 

Скільки зла не роби, а добро все одно переможе! 

Тільки справжній козак знає, як обхитрити чорта і навчити його співати козацьких пісень!
Орлова, О. Подорож до країни МУРвіль / О. Орлова; худож. К. Сьомова. – К.: Гамазин, 2013. – 204 с.: іл.
Чарівна країна котячої втіхи, де течуть молочно-кисельні ріки, вулиці прикрашають карамельні будиночки, а на луках поряд з дивовижними квітами зеленіє котяча м’ята. Це все – МУРвіль! Саме туди і вирушить у далеку подорож лицар Котячої слави Кексик Сірий зі своїм провідником Зефіром Білосніжним.
Росіцький, Роман Петрович. Киця-мандрівниця зі старого двору : [для дошк. та мол. шк. віку] / Р. П. Росіцький ; худож. Р. Росіцький. – Київ : АВІАЗ, 2015. – 48 с.: іл.

Веселі пригоди киці для малят.Присіла одного погожого дня киця Настя на осонні, задивилася на пролітаючі літаки, і так захотілося їй в мандри податися, що спасу нема. Отак, недовго думаючи, зібралася вона і пішла собі. А що її чекає там, дізнаєтеся у книзі.
Ференцева, Ю. Рахівничка для малят / Юлія Ференцева; худож. Петро Орловський. – К.: Балтія – Друк, 2014. – 32 с.: іл.
Разом з цією книгою ви та ваш малюк матимете змогу не лише читати віршики, а й проведете перші заняття з вивчення цифр. У цьому вам допоможуть яскраві ілюстрації та милі віршики, які перетворять процес читання на справжнє свято


Чухліб, Василь. Пісня тоненької очеретини : казки : для дошк. та мол. шк. віку / В. Чухліб ; худож. К. Іванова. – Київ : АВІАЗ, 2015.–52 с. : іл.

Герої казок Василя Чухліба – ведмедик Клиш-Клиш і павучок Канапчик, лисичка Мальвіна і зайчик Гасанець, цап Бородань і сорока Чара, джмелики Кіндратики і бурундучок Смугастик, мишка Намистина і качка Чомга, їжачок Топка і Сонячний Зайчик, а також інші мешканці Землі, Неба, Лісу та Річки. Вони живуть своїм казковим життям у Калиновій світлиці і Золотавому бору, Суничній галявині й Роменовому лузі, Старій діброві й Бобровому селищі, Синь-озері та на Зеленому стадіоні. Письменник вдало поєднує традиційні художні прийоми народної казки з оригінальними авторськими знахідками. Він наділяє тварин людською мовою, почуттями, характером і поведінкою, зберігаючи при цьому й те, що притаманне природі тварин. Цікаві сюжети, мальовничі подробиці, виразні діалоги, тонкий гумор, – все це одразу ж приваблює маленьких читачів.
Шаповалов, С. Лісовий урок: вірші, загадки: для мол. шк. віку / Станіслав Шаповалов; худож. Іванова Катерина. – К.: АВІАЗ, 2015. – 32 с.: іл.
«Лісовий урок» – це цікаві вірші і загадки про дітей і про тварин. Вони вчать добру, працьовитості, виховують почуття любові та поваги. А казкові сюжети, доповнені яскравими ілюстраціями, відкривають двері в світ рідної природи.
Вашій увазі яскраві новинки з мистецтва та народознавства. 
Це видання для дітей і юнацтва, захоплюючі твори сучасних українських письменників. 

Катерина Білокур. Kateryna Bilokur:Книга-альбом /Н.Л.Розсошникова.-К.:Мистецтво,2015.-152с.:іл.
Українська художниця Катерина Василівна Білокур (1900–1961) є тією глибоко національною особистістю, яка символізує Україну, її культуру, самобутню мистецьку душу, уособлює найвищі якості, притаманні національному ідеалові. В альбомі репродуковано геніальні твори мисткині із музеїв України. Видання доповнене спогадами сучасників, листами художниці та іншими матеріалами, які зібрав і упорядкував М.Кагарлицький.
Розраховано на спеціалістів та широке коло читачів

З чого починається кожне українське свято? З того, що батько чи мати питають дітей: "Чи знаєте ви, який нині день?" І разом згадують-розповідають, що і як відзначають сьогодні. Саме завдяки цьому невмирущому маленькому сімейному ритуалу українці від прадавніх часів аж дотепер зберегли традицію народних свят. І незгасимим вогником пронесли її крізь тисячі років випробувань та боротьби…

Дванадцять місяців 2016:Настільна книга-календар:для мол. та серед. шк..віку/упоряд. І.Т.Бойко.-Київ:Веселка,2015.-199с.:іл..
Багато поколінь українських дітей виросли із цим щорічником, адже перша книга під такою назвою побачила світ понад півстоліття тому. І кожне нове видання було і, сподіваємося, буде справжнім подарунком для читача, незважаючи на вік. Новий випуск цього популярного видання присвячено Києву. Вірші, казки, оповідання, науково-пізнавальні і документальні розповіді, різноманітні цікавинки дозволять і дітям,і дорослим здійснити мандрівку столицею України, завітати до київських храмів, музеїв, театрів, навчальних закладів, дізнатися про минуле і сучасне міста, а також про те, як багато важив Київ у житті видатних українських митців.

Ковтун А. Вода й вогонь в українських легендах та віруваннях. – К. : Успіх і кар’єра, 2015 – 144 с.

Культ води і вогню існував у міфології всіх народів. Поклоніння воді і вогню було перенесене древніми народами на багато побутових речей, які їх оточували: піч, свічку, колодязь. Відгуки давніх легенд дійшли до нас у вигляді обрядів та звичаїв, ритуальних пісень, танців, колядок, приказок, прислів’їв, загадок, прикмет і ін. Книга стане у пригоді всім, хто захоче поринути у світ наших предків, ознайомитися з їх світобаченням.
Кононенко О.А. Барабашка та всі інші.Про духів добрих і не дуже/Олексій Кононенко;мал..Віктора Кононенка.-К.:Либідь,2013.-128с.:іл..
Зі сторінок книжки, яка воскрешає забуті сторінки народної міфології, постає загадковий світ одуховленої природи. Казкові сюжети навчають дітей жити в гармонії з довкіллям, поважати старших, цінувати щирість людських стосунків.

Татьяна Лукашенко. Українські обереги своїми руками .-Х.:Віват,2015.-224с.-(Корисна книга)
Наші прадіди-слов'яни здавна виготовляли обереги, бо добре знали про їхню дивовижну магічну силу. Нерідко за обереги правили символічні тварини, такі як їжак, зозуля, ведмідь, а також рослини на кшталт звіробою та папороті. Із плином часу нічого не змінилося - ми, як і раніше, шукаємо захисту у надприродних сил, хіба що форма оберегів трохи зазнала змін. Які обереги сьогодні є незамінними в побуті сучасного українця? Як зробити власноруч оберіг для себе та близьких? Чи справді вишиванка є не просто елементом одягу, але й сильним засобом захисту від негативного впливу? Відповіді ви знайдете на сторінках цієї книжки, що стане вашим власним оберегом на шляху до щастя, гармонії й родинного затишку.

Мензатюк, Зірка. Катрусині скарби : оповід. для мол. шкіл. віку / З. З. 
Мензатюк; відп. ред. Д. Туз; худож. Н. Сиротюк. – Вид.2-ге.-Чернівці:Видавничий дім « Букрек», 2015. – 40 с.: іл.

Книжка відомої української письменниці ознайомить вас з традиційним народним мистецтвом України.

Мунін Г.Б. Енциклопедія мистецтва. Дитячий довідник.-К.: ПП «Агентство по розповсюдженню друку»,2015.-116с.:іл.

Кольорове ілюстроване видання призначене для дітей віком до 12 років. Книга висвітлює історію українського мистецтва, всіх його галузей різних часів та епох. Довідник містить відомості про творчі спілки, пам’ятки архітектури, художні музеї, театральні і мистецькі колективи України. Включено близько 80 статей – коротких творчих біографій українських митців, а також діячів культури інших народів, життя та діяльність яких пов’язана з Україною.
Недін Л. Передчуття свята : казки та оповідки, вірші і пісні / Лариса Недін ; передм. Й. Фиштика ; іл. С. С. Грамм, О. С. Гордійчук ; муз. тексти Л. Й. Левченко (Бутуханової). – Київ : Криниця, 2015. – 159 с. : іл., ноти.
Ця збірка об'єднує кращі прозові, поетичні і пісенні твори Лариси Недін. Вони, мов краплинки роси, виграють дивовижними барвами, торкаючись найсокровеннішого – трепетної дитячої душі. У збірці є твори про високу духовність, доброту і людяність, про любов до Всевишнього Творця, до України, до рідних і близьких, до рідної природи. До поезій, що стали піснями, подано ноти: мелодії та акомпанемент композитора Людмили Левченко. Книга стане в пригоді вихователям і музичним керівникам дитячих садків, загальноосвітніх шкіл, а також читачам дошкільного та молодшого шкільного віку.

Сапура О.В. Народні художні промисли України.Ukrainian folk and crafts.Переклад на англ..Теличук Г.О.,Вілкова Д.С.,Брацюк А.Г.-К.:ПП «Агентство по розповсюдженню друку»,
2015.-256с.:іл..
У даному виданні розкрито багатство видів та форм народних художніх промислів, талановито виконаних руками українських майстрів, зокрема таких як: вироби з розписом і різьбленням по дереву, розписні підноси, глиняні та керамічні горщики, порцеляна, ювелірні прикраси, зброя, художнє ткацтво й вишивка різних регіонів України. У кожному предметі народного мистецтва простежуються індивідуальність майстра, тонке відчуття стилю і матеріалу. З покоління в покоління передавалися таємниці технічної і технологічної майстерності, вдосконалювалися прийоми обробки природних матеріалів. Це невід'ємна складова української культури, з якої виникли різноманітні напрями і види народних промислів.
Скляренко, В.М. Українські традиції і звичаї. – Х.: Бібколектор, 2015. – 318 с.
Народні традиції та звичаї завжди були духовною основою життя українців. Вони формувалися протягом багатьох століть і є складовою частиною не лише історії нашого народу, а й сьогодення.

Нині народні традиції та звичаї стали одним із головних чинників відродження українського народу, його національної свідомості та людської гідності. І кожен з нас є спадкоємцем цього великого скарбу, продовжувачем традицій народної культури. В чому вони полягають, де їхні витоки? Як вони формувалися та змінювалися у різні часи на теренах нашої країни — на всі ці та інші запитання ви знайдете відповідь у нашому виданні

Співуча веселка для дітей : укр. нар. пісні з нотами / упоряд. та передм. М. А. Жмурій ; іл. В. В. Сахацької; [худож. В. С. Мельничук]. – Київ : Криниця, 2015. – 159 с. : іл., ноти.
До збірника ввійшли найбільш популярні українські народні пісні для дітей дошкільного і молодшого шкільного віку. Кожен розділ супроводжується передмовами, що розкривають особливості пісень певного жанру. У книзі використано вірші та скоромовки упорядника.Видання розраховане на вихователів і музичних керівників дитячих садків, загальноосвітніх шкіл, а також буде корисним для виховання дітей у сімейному колі.

Черемшук М.Л. Сорочинський ярмарок.-К.:ПП «Агентство по розповсюдженню друку»,2015.-128с.:іл..
У книзі описана історія і розвиток подій на Сорочинському ярмарку. Доступною мовою викладено основні заходи,які там відбувалися. Увагу читачів обов’язково привернуть яскраві малюнки,на яких зображено дійство всім відомого ярмарку. висвітлено традиції і ремесла,представлено народні пісні,що виконувались під час його проведення. Видання є спробою зберегти й відродити багаті народні традиції Сорочинського ярмарку,який став улюбленим та широко відомим не тільки в нашій країні,а й за кордоном. Він- символ популяризації вітчизняної культури.

Тарас Ярослав Таємниці бабусиної скрині/Я.М.Тарас.-2 вид.,доп.-Львів:Апріорі,2015.-272с.
У пропонованій книзі зібрано численні давно забуті, але цілковито актуальні у наш час, поради з хатнього господарювання, кулінарії, народної медицини тощо.
Для широкого кола читачів.              
Воронина, Л. Таємне Товариство Брехунів, або Пастка для синьоморда: Повість / Леся Воронина. – К. : Знання, 2015.– 135 с. : іл.

Що б ви зробили, якби довідались, що на Землю має прибути десант космічних піратів-синьомордів? Мабуть, знизали б плечима й вирішили, що це дурний жарт. Та, виявляється, загроза цілком серйозна, адже синьоморди мають на нашій планеті своїх агентів, котрі вже підготували вторгнення космічних завойовників. І лише Клим Джура та його вірні друзі можуть врятувати людство від страшної катастрофи. Але для цього треба проникнути у підземний саркофаг, розгадати таємницю давніх єгипетських богів і оживити Сонячного Сфінкса. Прочитавши фантастичну повість Лесі Ворониної “Таємне Товариство Брехунів”, ви дізнаєтесь, чи пощастить нашим героям знешкодити підступних прибульців, провівши небезпечну операцію

Воронина, Л. Таємне Товариство Боягузів, або Засіб від переляку № 9: Повість / Леся Воронина. – К. : Знання, 2015. – 126 с. : іл.

Чи доводилось вам потрапляти у дивні й загадкові обставини? Ось ви біжите знайомою вулицею і раптом, провалившись крізь люк, опиняєтесь у секретному штабі Таємного Товариства¬ Боягузів. Ваша рідна бабуся виявляється геніальною винахідницею, що створила часоліт, а Землю от-от мають захопити хижі космічні прибульці-синьоморди, які хочуть заразити людей вірусом страху. І порятунок людства залежить тільки від вас! Головне - зуміти здолати свій страх, і тоді най¬потужніша зброя перетвориться на порох, а підступні космічні завойовники стануть безпорадними. 

Йоанна Яґелло. Кава з кардамоном: Роман / Йоанна Ягелло; пер. з пол. Божени Антоняк. - Львів : Урбіно, 2013. - 240 с.

Досі спокійне життя 15-річної гімназистки Лінки раптом змінюється, її мама дедалі більше втомлюється й дратується, вітчим чимраз довше затримується на роботі, Лінці доводиться займатися молодшим братиком, хоча не за горами випускні іспити, і треба більше приділяти уваги навчанню... Дівчина відчуває себе покинутою. До всього, її мама мусить поїхати на невизначений час, і на Лінку лягають усі хатні обов’язки. А ще зіпсувалися стосунки з найкращою подругою, і хлопець, якого вона вважає лише своїм другом, ставиться до неї якось дивно, у школі суцільні проблеми... Щоб відволіктися, Лінка вирішує відвідати свою бабусю, яку давно не бачила. У її домі дівчина випадково знаходить дивну фотографію. Прагнучи з’ясувати пов’язані з нею подробиці, Лінка несподівано розуміє: у неї є сестра, якої вона ніколи не бачила... За пригодами Лінки читачі стежать затамувавши подих. Та відірвавшись від чудової книжки, чому б не спробувати зварити й собі каву з кардамоном.
Йоанна Яґелло. Шоколад із чилі: Роман / Йоанна Ягелло; пер. з пол. Божени Антоняк. – Львів : Урбіно, 2014.- 288 с.

«Шоколад із чилі» продовжує історію Лінки Барської, тепер уже учениці омріяного нею мистецького ліцею. Проблеми підлітків: нагальна потреба в грошах, які треба сплатити за навчання, непрості стосунки з коханим Адріаном і зведеною сестрою Касею, спроби розібратися у своїх почуттях і можливостях – усе це авторка описує без загравань з молодим читачем, називаючи речі своїми іменами і присмачуючи свою розповідь тонким гумором і подекуди іронією. Героїня розуміє, що життя не завжди солодке, а кохання не мусить нагадувати молочний шоколад. Воно швидше схоже на шоколад із чилі…
Рутківський, В. Ганнуся. У гості до лісовика / В.Рутківський; іл. Івети Ключковської. – Львів: Вид. Старого Лева, 2015. – 240 с.: іл.

Ця повість є продовженням повісті «Ганнуся». Третій «А» подорослішав на рік, про те від того життя його не стало нуднішим. Ще б пак – хіба можна всидіти в наметі посеред лісу, коли невідомі злочинці попереджають, щоб ви поводилися тихо і нікуди не висовували свого цікавого носа? Хіба можна відмовитися від знайомства з русалкою Ган чи отримати подарунок від зайця? А ще – відчути вірне плече друга, переконати у своїй правоті невіруючого Хому Назаровича і, звісно, закохатися по самісінькі вуха у прекрасну однокласницю?
Гутовська-Адамчик, М. Дівчата з 13-ї вулиці: Роман / Малгожата Гутовська-Адамчик, пер.з пол. Божени Антоняк.- Львів: Урбіно, 2015.- 240 с.

Ви ще не читали такої відвертої, правдивої та проникливої книжки, де з надзвичайним розумінням описуються проблеми чотирнадцятирічних!

Вічно похмура Агата, легковажна Клаудія й старанна відмінниця Зося - однокласниці, але не подруги. Занадто вони різні! Та несподівано доля зводить дівчат разом. Вони отримують незвичайне завдання - читати вголос їхній однолітці Магді, яка лежить у комі після нещасного випадку. Вражена Агата розуміє, що ця дівчина і є таємничою незнайомкою, яка віднедавна постійно їй снилася! Своїми здогадами вона ділиться із Клаудією та Зосею. Тепер у них є спільна мрія: Магда мусить прокинутися...

Вігдіс, Йорт Йорген+Анна=любов: Роман / Вігдіс Йорт; пер. з нор. Н.Іваничук.- Львів: Вид. Старого Лева, 2015.- 160 с.

Анна непосидюща, весела десятилітня дівчинка, яка понад усе любить таємниці, лазити по деревах і гасати на велосипеді. Та ось у її класі з’являється новачок, Йорґен, і звичний світ Анни перевертається догори дриґом, бо вона вперше в житті закохується. На її шляху стають численні суперниці, але Анна готова на все, щоб здобути прихильність Йорґена. Бо ж коли йдеться про кохання, усі засоби дозволені, хіба ні?
Дерманський, Сашко ЧУДОВЕ ЧУДОВИСЬКО І ПОГАНЕ ПОГАНИСЬКО: Казкова повість / С.Дерманський.- К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2014.- 288 с.

Пригоди Чудового Чудовиська і дівчинки Соні тривають! Нова порція смішних, моторошних і захопливих пригод чекає на тебе. Погане Поганисько готове звоювати усіх нас, але в сучасній Україні так багато відважних малих і великих героїв, що навіть абсолютне зло не завжди має шанс на перемогу..."

Рутківський, В. Джури і підводний човен: Роман.3-тя книга трилогії «Джури» / В.Рутківський.- К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2015.- 336 с.: іл.

«Джури і підводний човен» - заключна книга захоплюючої історичної трилогії «Джури». На тебе, любий читачу, чекають неймовірні пригоди, шалені звитяги і нові відкриття. Разом з героями роману ти оборонятимеш Київ, перепливеш неприступні дніпровські пороги, розвідаєш таємниці підземної Хортиці, штурмуватимеш Очаківську фортецю. Ти також дізнаєшся, як Санько допоміг Грицикові стати непереможним воїном-характерником, чому Демко Дурна Сила знову змінив своє прізвисько, і як Телесикові з Чорториєм вдалося винайти підводний човен і перепливти на ньому Чорне море. А небезпеки… На те вони й небезпеки, аби їх долати.

Брати Капранови  Мальована історія Незалежності України / Брати Капранови.- К.: Гамазин, 2013.- 80 с.: іл.

Короткий і зрозумілий виклад подій минулого разом із мальованими історіями дозволить читачам легко зорієнтуватися у такому складному питанні, як походження Української держави та боротьба за її встановлення, а пантеон героїв дасть приклад для наслідування.

Це – книжка для дорослих і дітей, для батьків, які хочуть, щоб їхні нащадки виросли українцями.

Немає коментарів:

Дописати коментар