середу, 3 травня 2017 р.

3 травня - День Сонця

Історія і традиції на свято 
«День Сонця»
  Свято «День сонця» щороку відзначається у світі 3 травня. Сонце є найближчою до Землі зіркою, всі інші розташовані на більшій відстані від нашої планети. Земля, як відомо, обертається навколо Сонця. Сонце нам необхідно, без світла ми не змогли б жити.
    Сонце є для нашої планети найпотужнішим джерелом космічної енергії. Воно дає нам світло і тепло, які необхідні не тільки людям, але також рослинам і тваринам. Потрібно зазначити, що без сонця у нас не було б повітря і води. Адже тоді повітря перетворився б на рідкий азотний океан, води б замерзли, а суша обмерзла. Наша планета виникла близько сонця і життя на ній зародилася теж багато в чому завдяки йому.
     Сонце дає людям відновлювану енергію, яку легко використовувати. Крім того, така енергія не утворює токсичних і радіоактивних відходів.
ІСТОРІЯ СВЯТА "ДЕНЬ СОНЦЯ"
Європейське відділення Міжнародного товариства сонячної енергії (МОСЕ) в 1994 році вирішило створити це свято. Це було зроблено з метою привернення уваги суспільства до можливостей використання поновлюваних джерел енергії.
В цей день по всій Європі організовуються заходи різного роду, які спрямовані на демонстрацію можливостей сонячної енергії.
Дуже важливо, що, забираючи частину сонячної енергії, ми не принесли серйозних змін в енергетичний баланс планети. Останнім часом використання сонячної енергії стає все більш популярним. Це пов'язано з подорожчанням інших видів енергії. Сьогодні виробляється велика кількість різних товарів, що працюють на сонячних батареях. Адже цей вид енергії є дешевим і екологічним, дозволяє уникнути видобутку і спалювання отруйної палива.
День Сонця сприяє поширенню інформації та обміну досвідом між різними країнами та містами.

ТРАДИЦІЇ НА СВЯТО "ДЕНЬ СОНЦЯ"

3 травня, на свято Міжнародний день сонця, проходять різні заходи. В експериментальних і приватних сонячних і енергоефективних будинках, а також дослідних і проектних інститутах організовуються дні відкритих дверей. Їх відвідування дає громадськості можливість познайомитися з здійснюваними проектами і новітніми досягненнями науки.
Проводяться виставки та зустрічі, конкурси, змагання, пробіги сонячних автомобілів і електромобілів.
В рамках круглих столів обговорюються технічні, економічні та соціальні аспекти сонячної енергетики.
СОНЦЕ: ЩО ЦЕ
  • Сонце являє собою центральну і єдина зірка Сонячної системи, навколо якої здійснюють обертання інші об'єкти системи. Сонячне випромінювання бере участь у процесі фотосинтезу, надає безпосередній вплив на погоду, клімат та зміну пір року на нашій планеті. Тривалість сонячного дня дуже сильно впливає на життєдіяльність організмів.
  • До речі, Сонце світить білуватим світлом, але, проходячи через атмосферу Землі, він стає жовтуватим. Найпоширеніша теорія виникнення Сонячної системи свідчить, що призвели до її формування вибухи однієї або декількох наднових зірок.
  • Люди здавна поклонялися Сонцю як божеству і влаштовували на його честь різні свята. На Русі такими святами були Масниця, День літнього сонцестояння і День весняного рівнодення. На честь Сонця писались заклинання, пісні, влаштовувалися ігри. Культ Сонця був в релігіях цивілізацій інків, єгиптян, ацтеків. Багато стародавні пам'ятники пов'язані з Сонцем, до них відносяться мегаліти, які точно відзначали положення літнього сонцестояння. Один з найбільших і найвідоміших з них - це мегаліт в англійській Стоунхенджі.
  • Сонце випромінює ультрафіолет, який володіє антисептичними властивостями. Його можна використовувати з метою дезінфекції води і різних предметів. Це випромінювання також здатне викликати загар на шкірі людини, і володіє деякими іншими біологічними ефектами - наприклад, воно сприяє виробленню в організмі людини вітаміну D. Потрібно зазначити, що великі дози ультрафіолетового випромінювання шкідливі для нашого здоров'я - вони здатні викликати онкологічні захворювання шкіри, сонячний удар і деякі інші проблеми. Тому людям в літній період, коли сонце є найбільш активним, потрібно захищатися від його променів. Для цього ми носимо головні убори, сонцезахисні окуляри і користуємося сонцезахисними кремами.
  • Як відомо, вплив ультрафіолету послаблюється озоновим шаром, що знаходяться в земній атмосфері. Однак в останні роки погіршення екології на планеті призводить до витончення озонового шару і утворення так званих озонових дір.
  • Сонце має дуже потужне магнітне поле, його напруга змінюється з часом. Є люди, які чутливі до магнітних бур, що відбуваються на Сонці. У них ці процеси викликають погіршення самопочуття, головний біль.
  • Вченими було підраховано, що поточний вік Сонця становить близько 4,57 мільярда років.
  • Ідею про те, що Сонце є центром, навколо якого обертаються планети, вперше висловили Аристарх Самоський і давньоіндійські вчені. У 16 столітті ця теорія була відроджена знаменитим Коперником. Виміряти відстань від Землі до Сонця першим намагався Аристарх Самоський. Але, звичайно, зробити це в ті часи не було ніякої можливості.
  • Сучасні вчені мають у своєму розпорядженні великою кількістю устаткування і знань для всебічного вивчення Сонця. Сьогодні спостереження за сонцем і його зйомки проводять з аеростатів, супутників, ракет і космічних станцій.
  • За допомогою другого штучного супутника Землі Супутник-2 в 1957 році були проведені перші внеатмосферные спостереження Сонця.
  • Першими космічними апаратами, призначеними для спостережень за Сонцем, були супутники серії «Піонер», створені NASA. Вони були запущені в період між 1960 і 1968 роками.

Немає коментарів:

Дописати коментар