пʼятницю, 7 липня 2017 р.

Загадкове та містичне свято літа

Одним із свят, який дійшов до нас ще з давніх часів, вважається Івана Купала. І нам цікаво, коли свято Івана Купала відзначають? Це відбувається в ніч з 6 на 7 липня. Івана Купала - свято загадковий і містичний, але в цей же час розгульний, живий і веселий. Раніше його відзначало все слов'янське населення, що проживали від Карпатських гір і до Північної Русі. Свято Івана Купала пов'язав з собою безліч обрядів і звичаїв.

Обряди і традиції

Обряди Іванова дня пов'язані з вогнем, водою і травами. Також вважається, що на Івана Купала особливими цілющими властивостями володіють трави. Але збирати їх потрібно неодмінно тільки до сходу сонця, поки не з'явилася роса.
А тепер докладніше про обряди.

Пошук квітучої папороті

Коли цвіте папороть? Згідно з повір'ям, папороть починає цвісти за кілька хвилин до півночі. Про те, що отримає людина, яка знайшла цю квітку, також ходять зовсім різні повір'я. В одних переказах квітка папороті допомагає відшукати скарб і відкрити будь-який замок, в інших повір'ях ця чарівна квітка дарує щастя й удачу в усьому. Є ще одна версія: той, хто зірве квітку в ніч на Івана Купала, зможе здобути владу над всіма природними стихіями і людьми.Ось тільки зірвати папороть, як стверджують легенди, не так-то просто. Як тільки квітка розпускається, його зриває невидима рука.

Плетіння і пускання вінків. 

В день Івана Купала дівчата плетуть вінки з польових трав, додаючи листя чоловічих дерев: дуба, клена. Гілки чоловічих дерев символізують бажання дівчини вийти заміж за сильного чоловіка. До вінка з трав додають свічку, підпалюють і спускають за течією річки. Якщо вінок тоне - це погана прикмета, що дівчина не скоро вийде заміж. Якщо вінок поплив швидко і впевнено - це хороший знак, говорилося, що з куди вінок попливе, з того боку і наречений вийде. Також вважалося, що якщо на вінку довго горить свічка - то і життя дівчини буде довгим і щасливим. 

Стрибки через багаття.

Символом і головним обрядом Купальської ночі було очищаюче багаття. Багаття зазвичай розкладали на височинах в житньому полі, на березі водойми або на місці традиційних гулянь молоді. Іноді розводили навіть на плаваючих плотах.  Улюбленою розвагою молоді було перестрибування через багаття, поодинці або парами. Вдалий стрибок, якщо полум'я не торкнеться стрибаючого і не буде іскор, означає вихід заміж або удачу.

Купання у воді.

А найголовніший звичай на Купальську ніч- це купання у воді. На Івана Купала люди влаштовували масові купання. В цей час вода наділялась життєдайними властивостями, вона вважалась цілющою і володіла магічною силою, яка допомагала очиститися від усякого зла, зцілитися і знайти хороше здоров'я. Якщо поруч з селом не було відкритого водоймища, то люди витоплювали лазні, в яких відмивалися від нечисті. Також дуже популярним в давнину було купання в святих джерелах в ніч на Івана Купала. Детальніше...

Немає коментарів:

Дописати коментар