пʼятницю, 9 березня 2018 р.

Віртуальна книжкова виставка до дня народження Т.Г. Шевченка


Кожний великий народ має свої 
знакові постаті. 
Для Англії – це Байрон, 
для Німеччини – це Гете, 
для Польщі – Міцкевич, 
для Росії – Пушкін, 
для України – Шевченко.

  

9 березня українська громадськість відзначає 204-ту річницю від дня народження українського генія Тараса Григоровича Шевченка.
«Він був сином мужика і став володарем у царстві духа, -- писав про Кобзаря І. Франко. – Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком і вказав нові, світлі шляхи професорам і книжним ученим. Десять літ він томився під вагою солдатської муштри, а для волі зробив більше, ніж десять переможних армій… Найкращий та найцінніший скарб доля дала йому лише по смерті – невмирущу славу, яку в мільйонів людських сердець все заново збуджуватимуть його твори».Тарас Шевченко народився в сім'ї кріпосного селянина 9 березня 1814 року. Дитинство Шевченка пройшло в його рідному селі Моринці Київської губернії. Тарас дуже рано осиротів і сповна відчув на собі всю гіркоту кріпосного життя. Детальніше...
Віртуальна книжкова виставка: 
"Читаємо Кобзаря, читаємо про Кобзаря"

Зайцев, П. Життя Тараса Шевченка : монографія / П. Зайцев. - 2-е вид. - К. : Обереги, 2004. - 480 с.
Монографія видатного шевченкознавця Павла Зайцева своєчасно не дійшла до свого основного читача. Внаслідок драматичного перебігу історичних подій в Україні ця, єдина у своєму роді, правдива біографія Тараса Шевченка була неприйнятою для цензурних приписів різної, часом протилежної орієнтації.


Шевченко, Т. Г. Кобзар / Т. Г. Шевченко. - Х. : Школа, 2002. - 639 с. : ілюстр.
До збірки увійшли твори, що їх було вилучено у різні часи царською, а згодом - радянською цензурою. Наведено також біографічні та бібліографічні відомості та добірку афоризмів поета.
Шевченко, Т. Г. Зібрання творів : у 6 т. / Т. Г. Шевченко ; редкол.: М. Г. Жулинський (голова) [та ін.] ; Нац. акад. наук України, Ін-т л-ри ім. Т. Г. Шевченка. - К. : Наукова думка, 2003 -Т. 1 : Поезія, 1837 - 1847 / ред. В. С. Бородін ; упорядкув. та ком. І. Д. Бажинова та ін. - 2003. - 783 с. 
Видання, автентичне 1-6 томам «Повного зібрання творів у 12 томах». Друкуються поетичні твори з 1837-1848р.р.


Антонович Д.В. Шевченко – маляр. –К.: Україна, 2004. – 272 с
В книзі детально аналізується малярська творчість Тараса Шевченка, стрижнем якої була велика, безмежна, сильніша за все любов художника до України.



 У приміщенні бібліотеки представлена фото-ілюстративна та книжкова виставка "Читаємо Кобзаря , читаємо про Кобзаря"



Немає коментарів:

Дописати коментар