пʼятницю, 12 жовтня 2018 р.

14 жовтня - День Захисника України, День Українського Козацтва, Покрови Пресвятої Богородиці

  День українського козацтва відзначається щорічно 14 жовтня в день свята Покрови (згідно Указу Президента України від 7 серпня 1999р.) З давніх-давен Пречисту Богородицю козаки вважали своєю покровителькою. Ця традиція належно підкреслює велике історичне значення козацтва в боротьбі за утвердження української державності та суттєвий внесок у сучасний процес державотворення. Епоха козацтва створила багатогранну, глибоку духовність, що стала гордістю і окрасою української культури. Козаччина завжди була однією з найяскравіших сторінок української історії, на славних прикладах якої виховувалося почуття національної самоповаги багатьох поколінь українців. Козацтво — звитяжна історія і велика гордість нашого народу, душа України, її надія і оберіг.
   День Покрова, 14 жовтня, святкується в усіх козацьких громадах світу дуже урочисто, з молебнями про живих, з панахидами про тих, хто відійшов в інший світ, з урочистими загальними зборами козаків, з загальними трапезами.
 У нашій біліотеці представлена тематична фото-ілюстративна виставка "Я козацького роду".

Хто такий "козак" ? У літературі існує кілька версій походження цього слова. Одні дослідники вважають, що від прізвиська ватажка, який успішно боровся з татарами. Інші пояснюють походження від слова "коза", тому що козаки прудкі, мов кози. Турецькою мовою слово "козак" означає забіяка,розбійник.

 Можливо, саме звідти воно й прийшло в Україну, прижилося тут, зовсім утративши негативний відтінок. Бо козак в Україні став символом лицарської доблесті й благородства. За давньою українською традицією, той, кого називають козаком, має бути "справжнім чоловіком": мужнім, освіченим, розумним, із високим почуттям власної гідності. У козаків особливо цінується його лицарство, тобто ставати на захист слабкого.

 З якими ж творами про козаків можна ознайомитися у бібліотеці?  На вас чекають книги:


Герман Олег.Сто потайних дверей, або Пригоди джури Михайлика: Казка-гра.-Тернопіль: Навчальна книга - Богдан, 2008.-208 с.


Автор у цікавій формі розповідає про козацтво. Це казка - гра. Коли розгортаєш книжку, одразу зустрічаєш двері, які потрібно відімкнути, а ключі в книзі. Таких ключів потрібно знайти рівно сто. Розв’язуючи різноманітні завдання і допомагаючи хлопчику Михайлу подолати складні випробування, ви дізнаєтеся про побут і звичаї козаків. Ви можете вибрати один з трьох запропонованих варіантів продовження подій.

Борсук-Янківська Л. Як стати козаком за сім днів. /Художники І. Вовк та О. Кот.- К.: Країна Мрій, 2008.-26 с.:іл.


Якщо ти вирішив приєднатися до хороброго, спритного, фізично витривалого товариства козаків, то ця книга саме для тебе. Авторка та художники допоможуть тобі розпочати роботу над собою: обрати справжнє козацьке ім’я, набути козацької зовнішності, намалювати особистий герб, навчитися писати таємні послання, навчитися готувати їжу, освоїти ази козацької розвідки. А ще ти зможеш приготуватися до козацької вечірки з веселими конкурсами та розвагами.

 

Козацька абетка: коротка історія українського козацтва для дітей і дорослих/ Автор-упорядник О. Яремійчук; дизайн А. М. Пшінки - К.: Веселка. 2013.- 80 с.: іл.

У книзі у коротких розповідях, розміщених за алфавітом представлені найвизначніші події та герої козацької доби.

Немає коментарів:

Дописати коментар