середу, 22 квітня 2020 р.

22 квітня - Міжнародний день Матері-Землі

Міжнародний день Матері-Землі відзначається, починаючи з 2010 року, щорічно 22 квітня. Встановлено Генеральною Асамблеєю ООН в 2009-му році (резолюція № A/RES/63/278).
У резолюції наголошується, що термін «Мати-Земля» загальноприйнятий у багатьох країнах, що він відображає залежність між планетою, її екосистемами і людиною.
Пропонуючи всім державам-членам ООН, міжнародним і неурядовим організаціям відзначати «Міжнародний день Матері-Землі», Генеральна Асамблея звертає увагу на те, що свято День Землі вже щорічно відзначається в багатьох країнах.
Історія.
За деякими даними цей День виник на основі «Дня дерев», що відзначався раніше у США. Історія виникнення пов’язана з ім’ям Джона Стерлінга Мортона, — політика, громадського діяча, редактора однієї з газет штату Небраска. 4 січня 1872 року на засіданні Ради з питань сільського господарства штату Мортон запропонував організувати свято саджання дерев. Вперше його провели 10 квітня 1872 року, із призами для тих, хто посадить найбільше дерев. Лише за один день було висаджено понад мільйон саджанців. Згодом, у 1875 році в штаті Небраска 22 квітня (день народження Мортона) було проголошено офіційним святом – Днем Дерева.
У 1970 році 22 квітня у США День Землі відзначили на національному рівні, в акції взяли участь понад 20 млн осіб. Один із його тодішніх ініціаторів — екологічний активіст Гейлорд Нельсон. З 1990 День Землі отримав міжнародний статус.

Немає коментарів:

Дописати коментар