вівторок, 11 липня 2017 р.

Смачне шоколадне свято

  Всесвітній день шоколаду відзначається щорічно 11 липня. Батьківщиною всесвітнього дня шоколаду вважається Франція. Саме французи в 1995 році започаткували його. Це молоде свято досить швидко здобуло популярність і крім Франції відзначається в Німеччині, Італії, Швейцарії та інших країнах Європейського союзу, а також за його межами. У США відзначають цілих два «шоколадних свята»: одне 7 липня, друге - 28 жовтня. Крім того, є ще один Всесвітній день шоколаду, який святкують 4 вересня. Як бачимо, не тільки українцям хочеться солодкого. Думаю, ми до французів ближчі географічно і духовно. Тому продовжимо французьку традицію святкувати день шоколаду 11 липня.

Традиції святкування

Можна в цей знаменний день просто прикрасити цукерками свій будинок і весь день харчуватися шоколадними пудингами, еклерами і робити масаж, використовуючи шоколадну плитку. Або вирушити в один з готелів, подібних Etruscan Chocohotel в Перуджі, де в кожному номері накрито шоколадний стіл, в фойє розташовується магазин шоколадних виробів з усього світу, а номери мають назви сортів шоколаду. Можна також відправитися в одну з «шоколадних» країн, жителі якої розуміються на «чорному золоті» (не плутати з вугіллям). Фантазія - вперед!

Історія шоколаду

Історія цього продукту почалася десь у 600 році до н. е. на берегах Мексиканської затоки. На думку дослідників, саме в цей час стародавні майя і ацтеки стали культивувати какао-дерево і готувати з його плодів напій чоколатль, який додає сил та енергії. На смак він дуже відрізнявся від звичного гарячого шоколаду, оскільки складався з розмолотих какао-бобів, пекучого перцю чілі та меду, тому був дуже гірким. Напій вважали їжею богів, унаслідок чого плоди какао-дерева стали використовувати як гроші - за сотню бобів можна було купити раба.
У Старому Світі про шоколад дізналися лише через 2000 років. Спочатку Колумб отримав у дар від індійців какао-боби, а через декілька років інший іспанський конкістадор, Ернан Кортес, підніс їх в дар королю Карлу V. У супровідному листі мовилося, що одна чашка шоколадного напою допомагає боротися із втомою і додає сил. Але іспанцям він не сподобався. Та й з чого б? Гіркий і незвичний на смак. Тому кухарі вирішили вдосконалити творіння ацтеків: замінили чилі на корицю і мускатний горіх, замість меду щедро додали цукру і подали шоколад гарячим. Напій сподобався королю. Пізніше шоколад став настільки популярним, що був обов'язковим ранковим напоєм іспанських аристократів.
Тільки у другій половині XVII століття шоколад стали додавати у випічку - тістечка та рулети. Це відкрило новий етап в історії продукту - тепер його можна було не тільки пити, але й їсти. А ось перші предки шоколадних плиток з'явилися тільки в XIX столітті. З тієї миті почався розквіт компаній, що виробляють кондитерські вироби з цього продукту.

Види шоколаду

Чорний шоколад. Для справжніх гурме не існує іншого шоколаду, окрім чорного. У ньому міститься від 30 % до 75 % какао-бобів. При виборі продукту перевагу варто віддавати маркам з високим відсотком вмісту плодів какао-дерева. Особливо важливо враховувати це правило, якщо ви купуєте його для теплової обробки або з іншою кулінарною метою.
Молочний шоколад. В цьому сорті менше какао-бобів і більше цукру, ніж в чорному. Молочний шоколад більше підходить для прикраси тортів і тістечок. Еталонний смак повинен бути вершковим, але не занадто солодким. При купівлі варто звернути увагу на список інгредієнтів, наведений на упаковці. Якщо виявиться, що виробник замінив какао-олію рослинним жиром, відмовтесь від купівлі.
Білий шоколад. Шоколадом цей продукт можна назвати з великою натяжкою. Переважно він складається з какао-олії, сухого молока і цукру. З кулінарною метою краще використовувати хороші марки білого шоколаду. Головне правило: при розтопленні використовуйте делікатну температуру. Перегрітий білий шоколад стає зернистим і втрачає в смаку.

Цікаві відомості

  • Шоколад містить речовини з групи флавонідів. Схожі компоненти є в червоному вині, винограді, і деяких інших продуктах. Вони украй корисні для серця і судин.
  • Шоколад містить теобромін, який є сильним токсином для багатьох тварин. Так для котів і собак середня летальна доза складає 200…300 міліграм/кг теоброміну або 100-500 г шоколаду на тварину (залежно від розміру). Коні та папуги також чутливі до цієї речовини. Отруєння людини теоброміном при поїданні шоколаду практично виключене через швидкий метаболізм теоброміну в організмі людини. Так само, теобромін, будучи основним алкалоїдом в шоколаді, дав йому другу назву «Їжа богів» (тео брома).

Багато цікавого про шоколад і не тільки можна прочитати в книзі “Смаки раю. Соціяльна історія прянощів, збудників та дурманів” Вольфґанґа Шивельбуша.


                                
День шоколаду у Львові

Фільми про шоколад і не тільки...
Чарли и Шоколадная фабрика
Кращі фільми про шоколад  читати далі...  

1 коментар: